روایتی از آخرین دستاورد‌های مدیریت شهری مشهد در دوازدهمین نمایشگاه تخصصی خدمات شهری | از دستگاه ریشه‌کن تا پهپاد‌های اطفای حریق + فیلم شهرداری مشهد پیشگام در استفاده از فناوری‌های نوین حاجی‌بگلو: مدیریت شهری مشهد نگین تمامی حوزه‌های مدیریت شهری در خاورمیانه است رئیس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور: بخش خصوصی اصلی‌ترین حامی مدیریت شهری است+ویدئو پارک خطی شش‌هکتاری در محله شهرک شهید رجایی مشهد به بهره‌برداری می‌رسد + تصاویر انعقاد قرارداد مشارکت شهرداری مشهد با کمیته امداد امام خمینی (ره) معاون استاندار خراسان رضوی: برقی‌کردن قطار مشهد- تهران ۲ میلیارد دلار هزینه دارد پلمب کارگاه تولیدی لوازم آرایشی غیرمجاز در کاشمر (یکم آذر ۱۴۰۳) ناصحی: مشهد قطب دیپلماسی شهری در کشور است ورود نخستین اتوبوس برقی به مشهد تا ۴۵ روز دیگر ارتقای پرشتاب زیرساخت‌های حمل‌و‌نقل بار در مشهد عزم جدی شورا و مدیریت شهری مشهد مقدس برای تقویت دیپلماسی شهری برگزاری اولین نشست شهر‌های ایرانی شرکت‌کننده در اجلاس بریکس پلاس در مشهد + فیلم (یکم آذر ۱۴۰۳) اجرایی‌شدن تنها ۳۰ درصد از پروژه‌های عمرانی مصوب شهر مشهد قطار برقی مشهد-تهران روی ریل تحقق | استاندار خراسان رضوی: با حمایت و اعتبار بودجه‌های ملی قرار است این پروژه به سرانجام برسد آغازبه‌کار دوازدهمین نمایشگاه تخصصی مدیریت شهری در نمایشگاه بین‌المللی مشهد از امروز (یکم آذر ۱۴۰۳) رونمایی از پهپاد‌های آتش نشان در نمایشگاه تخصصی خدمات شهری شهردار مشهد: تقویت دیپلماسی، از سیاست‌های اصلی مدیریت شهری است نشست رئیس و اعضای شورای اسلامی شهر مشهد با احزاب سیاسی | گفتگو با فعالین اجتماعی، کلید بهبود مدیریت شهری در مشهد حضور دادپزشک در آرامستان‌های شهرداری مشهد برای تسریع خدمت‌رسانی به خانواده‌های متوفیان تقدیر فرماندار مشهد از شهردار مشهدمقدس (۳۰ آبان ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

نگاهی به تاریخچه پارک ملت مشهد که در دهه ۴۰ پا گرفت| بوستانی برای ملت

  • کد خبر: ۱۹۰۱۹۶
  • ۳۰ مهر ۱۴۰۲ - ۱۷:۳۱
  • ۲۶
نگاهی به تاریخچه پارک ملت مشهد که در دهه ۴۰ پا گرفت| بوستانی برای ملت
روایت پارکی گسترده و خاطره‌انگیز که در دهه ۴۰ پا گرفت و نخستین شهر بازی را به مشهد آورد.

فصل سوم سال که از راه می‌رسد، درخت‌ها رخت پاییزی به تن می‌کنند و بوستان ملت جان می‌دهد برای قدم زدن میان برگ‌ها و درخت‌ها با همراهی موسیقی باد؛ بوستان معروفی که غیرمشهدی‌ها هم آن را به‌خوبی می‌شناسند. ساکنان سبز و ریشه‌درخاک این قطعه از طبیعت مشهد حالا حدود شصت سالی دارند، ولی شهرتشان به اندازه چند نسل زندگی است؛ از دهه ۴۰ که نخستین میهمانانش، شاهد نهال‌های کوتاه و بی‌سایه بودند تا اکنون که این بوستان با درختان تنومند و برافراشته سر در دل آسمانش، این گوشه از شهر امام‌رضا (ع) را به تکه‌ای از بهشت تبدیل کرده است. این بوستان گسترده که نزدیک به هفتاد هکتار وسعت دارد، خاطرات زیادی را در دل خود جای داده است که در این گزارش به‌سراغ گوشه‌ای از آن‌ها می‌رویم.

سال ۴۴؛ نخستین قدم‌های ساخت بوستان

در اسفند سال ۱۳۴۳ خورشیدی، مهندس شهرستانی، شهردار وقت مشهد که از خرداد همان سال این مسئولیت را برعهده گرفته است، می‌خواهد بوستانی شایسته شهر امام‌رضا (ع) بسازد. ازآنجاکه زمین‌های درون بافت مسکونی هیچ‌کدام ابعاد مدنظر را ندارد، آن‌ها به‌سراغ یک تکه زمین در خارج از شهر می‌روند. این زمین از یک طرف به بولوار وکیل‌آباد محدود می‌شود و ازسوی دیگر به بولوار آزادی که آن زمان نام سیدجمال‌الدین بر پیشانی‌اش نشسته است، می‌رسد؛ البته ماجرا به همین سادگی نیست و زمینی که شهرداری برای این کار مناسب شناخته، از اراضی آستان قدس است.

نامه‌نگاری میان شهرداری و آستان‌قدس آغاز می‌شود. شهرستانی از تیمسار باتمانقلیچ، نیابت تولیت آستان قدس رضوی در آن زمان، تقاضای واگذاری زمینی به مساحت سی هکتار را می‌کند که ابعاد آن پانصد در ششصد متر است. جالب است که باتمانقلیچ بنا به درخواست تهران و در پاسخ یکی از این نامه‌ها در سوم آبان سال ۴۴ می‌نویسد که «سی هکتار زمین برای احداث این پارک کم است» و دست شهرداری مشهد را باز می‌گذارد ۶۳ هکتار از اراضی را به بوستان اختصاص دهند.

آبان سال ۱۳۴۴ زمینی به ابعاد هفتصد در نهصد متر دراختیار شهرداری قرار می‌گیرد تا نخستین کلنگ بوستان یادشده به زمین زده شود. مراسم شروع عملیات ساختمانی این بوستان در جراید آن زمان بازتاب دارد: «مقارن ساعت ۵/۱۱ روز سه‌شنبه، کلنگ بنای یک پارک جدید به‌وسیله تیمسار سپهبد باتمانقلیچ، استاندار خراسان، در حاشیه نهر گناباد واقع در جاده وکیل‌آباد، به زمین زده شد. در مراسم افتتاح عملیات ساختمان پارک مزبور، گروهی از شخصیت‌های برجسته شهر حضور داشتند».

کاشت نهال و دیوارکشی

این بوستان از همان ابتدا نام آریامهر را بر پیشانی خود می‌بیند و تا پس از انقلاب نیز به همین نام خوانده می‌شود. دنبال کردن اخبار نشان می‌دهد که عملیات عمرانی بوستان از این تاریخ شروع می‌شود و تا سال‌ها بعد از آن ادامه پیدا می‌کند. مسئولان بار‌ها از عملیات عمرانی این پروژه بازدید می‌کنند و اخبار مربوط به آن منتشر می‌شود.

یکی از اقدامات نخستی که برای بوستان ملت انجام می‌شود، دیوارکشی آن است. در ۲۴ آبان ۱۳۴۴ آگهی مناقصه دیوارکشی بوستان ملت در روزنامه‌ها چاپ می‌شود. «آفتاب‌شرق» در این تاریخ می‌نویسد: «شهرداری مشهد اعلام کرد دستمزد دیوارکشی پارک آریامهر واقع در ضلع شمالی جاده وکیل‌آباد، نزدیک نهر گناباد را که هزینه تقریبی آن در حدود مبلغ ۲۰۰ هزار ریال برآورد شده، به مناقصه واگذار می‌کند».

دومین اقدام نیز کاشت نهال است که در همان سال ۱۳۴۴ شروع می‌شود تا به‌مرور این اراضی، شمایل بوستان را به خود بگیرند. سال ۴۶ بولوار وکیل‌آباد نیز روبه‌راه می‌شود و شهرداری برای گلکاری این بولوار جدید بیست‌وچهارکیلومتری که بوستان آریامهر و وکیل‌آباد را به‌هم وصل می‌کند، ۱۰۰ هزار شاخه گل رز می‌خرد. یک باغدار، تأمین این تعداد گل را با دریافت مبلغ ۳ میلیون ریال در سه قسط برعهده می‌گیرد تا آبادانی اندک‌اندک به آن سوی شهر نیز سلام کند.

همان‌طور که می‌بینید، ساخت این بوستان وسیع که اکنون به یکی از تفرجگاه‌های اصلی شهر تبدیل شده و در میانه بافت مسکونی آن قرار گرفته است، به‌مرور تحقق یافته و شاید به همین دلیل، هیچ مراسم افتتاح رسمی را به خود ندیده است.

بوستانی برای ملتنمایی از فواره قدیمی پارک ملت مشهد

ساخت سالن‌های ورزشی بوستان

در ابتدای ساخت این بوستان وسیع، انگار صحبتی از طرح‌های تکمیلی نیست و موضوع درخت‌کاری در اولویت قرار دارد. روزنامه «نور ایران» در سال ۱۳۴۶ درباره این بوستان که همراه دانشگاه مشهد خارج از حلقه شهر قرار گرفته است، می‌نویسد: «این پارک از طرف شهرداری مشهد در دو سال قبل، طرح و ایجاد شد و طی مدت کوتاهی، تمام ۶۶ هکتار مساحت آن درخت‌کاری شد».

یکی از مسائل بوستان ملت با این وسعت، درنظر گرفتن امکانات رفاهی برای افرادی است که در آن حضور پیدا می‌کنند. سالن ورزشی، امکانات تفریحی و رستوران، نیاز‌های بعدی است که به آن توجه می‌شود؛ موضوعی که ضرورت آن باعث می‌شود درخت‌های کاشته‌شده را جابه‌جا کنند. در اسناد به‌جای‌مانده از آن زمان در نامه‌نگاری‌ها این موضوع مشهود است:

«برای جابه‌جایی درخت‌های موجود در مساحت ۱۰۵ هزار متر اراضی درنظر گرفته‌شده برای احداث مجموعه ورزشی در قسمت غربی پارک آریامهر در فصل مناسب به‌وسیله شهرداری مشهد جابه‌جا شوند، ولی برای آنکه حتی‌الامکان از وسعت پارک آریامهر کاسته نشود، درصورتی‌که در اطراف این پارک آستان قدس رضوی دارای زمین باشد، معادل آن مقدار از اراضی پارک آریامهر که برای احداث مجموعه ورزشی درنظر گرفته شده است، به وسعت این پارک اضافه شود».

سال ۱۳۴۹ سرلشکر خسروانی، معاون نخست‌وزیر و سرپرست سازمان تربیت‌بدنی و تفریحات سالم ایران، نامه‌ای به بنی‌اعتماد، شهردار مشهد، می‌نویسد و از اینکه شهرداری مشهد برای پیشبرد امور ورزشی خراسان، همکاری فراوان کرده است، تشکر می‌کند. در محتوای این نامه آمده است که زمین‌های ورزشی فوتبال، والیبال، بسکتبال و تنیس در قسمت غربی پارک ساخته می‌شود و دراختیار علاقه‌مندان و ورزشکاران قرار خواهد گرفت.

۲ آذر سال ۱۳۵۰ برای بهره‌برداری از تأسیسات ورزشی پارک آریامهر، جلسه‌ای با حضور مسئولان و شخصیت‌های ورزشی مشهد در رستوران کوهسنگی تشکیل می‌شود و در این جلسه درباره استفاده از تأسیسات ورزشی پارک آریامهر و نحوه اداره آن مذاکره می‌کنند و درباره آن تصمیم می‌گیرند.

استخر و رستوران به بوستان اضافه می‌شود

گام بعدی برای آبادانی بوستان، ساخت یک رستوران است. آن زمان بنی‌اعتماد، شهردار مشهد و شخصی به نام مهندس حبیب، رئیس سازمان پارک‌ها و هتل‌هاست که به‌همراه چند تن از رؤسای شهرداری از بوستان ملت بازدید می‌کنند و زمین مناسبی را برای ساختمان رستوران درنظر می‌گیرند و دستور ساخت آن را می‌دهند.

۳ اردیبهشت سال ۴۸ این خبر منتشر می‌شود و نزدیک دو ماه بعد مناقصه واگذاری رستوران پارک آریامهر در جراید به چاپ می‌رسد. طبق این آگهی، شهرداری مشهد این دستگاه ساختمان را با مبلغ حدود ۷ میلیون‌و ۵۰۰ هزار ریال واگذار می‌کند. سال ۴۹ انجمن شهر در جلسه‌ای که برگزار می‌کند، نصب تأسیسات حرارتی مرکزی رستوران پارک و هزینه لوله‌کشی کامل آن را در حدود یک‌میلیون‌و ۲۰۰ هزار ریال برآورد می‌کند و آن را به تصویب می‌رساند تا آن را نیز از طریق مناقصه به بهترین پیشنهاد بدهند.

۱۶ بهمن ۱۳۴۸ نیز مناقصه ساخت دریاچه ملت که هزینه آن یک‌میلیون‌و ۸۵۰ هزار ریال برآورد شده است، برگزار می‌شود. کف‌سازی و دیوارسازی این دریاچه زیبا که حضورش در خاطرات همه مشهدی‌ها پررنگ است، در آگهی دیگری به چاپ می‌رسد. با اضافه شدن امکانات تازه، اندک‌اندک بوستان ملت به شکل کنونی خود نزدیک می‌شود.

بوستانی برای ملتتصویری از نهال‌کاری زمین پارک ملت مشهد

نصب ۱۲ مجسمه ماندگار

اتفاق خوب دیگری که در بوستان بزرگ شهر می‌افتد و اثرات آن همچنان مانده است، نصب دوازده مجسمه در نقاط مختلف این شهر است. بلوکه فرش و بتن‌ریزی داخل محوطه پارک ملت و احداث دو دستگاه کیوسک در میدان یادبود و مقابل بوستان، ساخت جایگاه موزیک داخل پارک و آسفالت محوطه داخلی و آسفالت پارکینگ و پیاده‌رو‌های محوطه جلوی پارک آریامهر نیز هم‌زمان با نصب این تندیس‌ها در سال ۱۳۵۰ انجام می‌شود.

خبری که در ۱۵ تیر این سال در روزنامه «آفتاب‌شرق» به چاپ می‌رسد، از چگونگی این تصمیم خبر می‌دهد: «جلسه علنی انجمن شهر مشهد به ریاست حسن مکرم و با حضور دکتر هوشنگ معتمدی شهردار مشهد تشکیل شد. یک لایحه شهرداری درمورد بنای یادبود و ساختن دوازده پیکره مشاهیر خراسان در میدان راه‌آهن و پارک آریامهر به قید فوریت، تقدیم انجمن شهر شده بود، قرائت شد و علیرغم اظهار نگرانی دکتر متینی با توضیحات رئیس انجمن، این لایحه به اتفاق آرا به تصویب رسید».

این تندیس‌ها به‌همراه جایگاه موزیک و بلوکه فرش داخل پارک در ۲۴ مهر در جشنی که شهردار مشهد با همراهی دیگر شخصیت‌ها برگزار می‌کند، افتتاح می‌شود. سخنگوی شهرداری مشهد درباره این موضوع می‌گوید: «دوازده مجسمه از بزرگان و سرداران و شعرای نامی خراسان با سفارش شهرداری مشهد، توسط ارژنگ‌نژاد، مجسمه‌ساز و با همکاری و نظارت وزارت فرهنگ و هنری و کارشناسان و شخصیت‌های هنری در تهران، تهیه و به مشهد منتقل و با حضور دکتر معتمدی، شهردار مشهد و نمایندگان فرهنگ و هنر در پارک زیبای آریامهر نصب گردید».

بوستانی برای ملتتصویری از تندیس‌های پارک ملت مشهد

یک‌شهر بازی که میان اسناد گم است

درمیان سال‌خورده‌های مشهدی، حرف اوایل دهه ۵۰ که می‌شود، خاطرات شهربازی بوستان ملت نیز گل می‌کند؛ موضوعی که جست‌وجوی آن درمیان اسناد، ما را به جایی نمی‌رساند، درحالی‌که اطلاعاتی درباره دیوارکشی، کاشت درخت، ساخت رستوران و دریاچه در اسناد و مطبوعات وجود دارد، هیچ اشاره‌ای به ساخت شهربازی در این تاریخ در این بوستان نشده است. جواد طوسی، یکی از قدیمی‌های مشهد، بسیاری از روز‌های جوانی‌اش را در بوستان ملت و شهربازی گذرانده است.

او ادعا می‌کند که سال ۱۳۵۱ این شهربازی ساخته شده و در آن زمان، ورود به آن آزاد بوده و نیاز به تهیه بلیت نداشته است. محمد صلواتی نیز از چرخ‌وفلک دستی آن یاد می‌کند و همچنین چرخ و فلک برقی کوچکش. آنچه از آن مطمئن هستیم، شهربازی بوستان ملت نخستین نمونه آن در مشهد بوده و چرخ و‌فلک آن نیز همین لقب را یدک می‌کشد و ارتفاع آن کمتر از ۱۰ متر بوده است.

یک دهه بعد، علی مینایی کسی است که فان‌فار سی‌متری بوستان را طراحی می‌کند و آن را با ۲۸ کابین می‌سازد. این چرخ‌وفلک با هزینه یک‌میلیون‌و ۵۰۰ هزار تومان ساخته می‌شود. مینایی درباره ساخت این فان‌فار می‌گوید: «این چرخ‌وفلک‌سی‌متری، اولین چرخ‌وفلک مرتفع در ایران حساب می‌شد. می‌گفتند در خاورمیانه هم بلندترین است؛ البته بعد از ما باقی شرکت‌ها بلندتر از این هم زدند».

بوستانی برای ملت

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲۶
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲
جمالی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
10
44
با نام پارک اریامهر خیلی حال کردم
آرش
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
خب، غلط کردی
شاه وطن فروش. بحرین را داد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۲
البته امروز هرچه دارد این پارک و هرچه امکانات بی شمار و غیرقابل مقایسه با زمان طاغوت را دارد مدیون مدیریت فعال و انقلابی مدیران شهر مشهد پس از انقلاب است....
هرچند مشهد نباید از حالت مذهبی بودن خارج شود اما توجه به همه اجتماع از جمله اقدامات ویژه مسیولین نظام بوده....هرچند برای عده ای اگر دست را تا مچ عسل کنی و در دهانشان گذاری باز هم دستت را گاز میگیرند....
متن ناقصی بود و قضاوتی صحیحی به مخاطب نمی‌داد...
عباس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
12
12
چه کارها که نکردم در پارک ملت
Hg
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
چکار کردی جونومرگ شده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۴
چه کارهای کردی
سینا
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
2
32
خداوند بانیان این اقدام خیر را که امروز محل مناسبی برای تفرج و ورزش است و در تلطیف هوای الوده بسیار موثرست را قرین رحمت کناد خصوصا مهندس شهرستانی
سارا
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
اصلا عقل داری که سلامی چیزی نگفتی خوب نبود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
3
24
جالب بود
کیان
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
0
12
جالبه که سی هکتار زمین از آستانقدس خواستندولی آستانه۶۳هکتار داده.الان بلوار ملک اباد اینهمه ترافیک داره ولی آستانقدس حاضر نیست دومتر از باغ چن صد هکتاریش عقب نشینی کنه تا تردد مردم روانتر بشه.چقدر مدیران فعلی نفرین بخودشون خریدن برای هیچ و پوچ
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
5
18
چه نام زیبا و برازنده ای داشته ... لذت بردم آریامهر
حسن
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
2
6
یادش بخیر سال ۱۳۳۰ بیمارستان امام رضا بقدری دور بود از شهر که میگفتن اگه کسی باردار باش۶ تا لرسه بیمارستان بچه اش بدنیا میاد از کوچه عیدگاه که خونه ما اونجا بود اون زمان بیمارستان امام رضا خارج شهر بود کلی راه بود تو از دهه پنجاه میگی و از پارک ملت????این واسه شما شهرستانی ها جالبه که دهه پنجاه به بعد هجوم آوردین به مشهد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۴
اگر اومدن جای تو رو تنگ کردن یا مشهد ماله شما بوده
آرش
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۱
11
3
بعد انقلاب خیلی چیزا پیشرفت کرده.
خسرو
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۲
5
6
خدا وکیلی اون زمان تمام ارکان حکومتی همدل بودند از آستانقدس رضوی و استانداری و شهرداری، جایی‌که شهردار آقای شهرستانی تقاضای ۳۱هکتار زمین از آستانقدس میکند و آقای باتمانقلیچ استاندار میگه این مقدار کمه، و الان سالیان سال است که شهرداری تقاضای بازگشایی ابتدای بلوار خیام تا جاده سنتو یا کلانتری را دارد تا از حجم ترافیک بطور محسوس کاسته شود اما آستانقدس حاضر نیست این جاده از باغ ملک آباد بگذرد البته که این عمل باعث انشقاق باغ ملک آباد میشود باغی که در تلطیف هوای آلوده مشهد نقش بسزایی دارد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۲
2
6
روحت شاد
سید
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۲
1
7
چیست اجازه دادن درمورد بانیان پارک چهارکلمه بنویسین چون بعدانقلاب انقد دزدی کردن تو بودجه ها که یک متولی درست وحسابی درسطح این شهرنیامد یک پارک مثل اون بسازه واقعا چرا نتونستین و نتونستیم بعداز50 سال حتی یکی مثل اون بسازیم تاحالا فکرکردیم باخودم ن چرا جرا؟؟؟؟؟چون ماها انسان نیستیم وافراد انسان های نسل قبل ما انسان بودن نون حروم نخوردند باشرافت زندگی کردن نماها یک عده حیوون و بی شرف و بی همه چیز هستیم که فقط پشت سر یک عده مرده و بی زبون غیبت کردیم اما حتی عرضه نفس کشیدن نداشتیم خداایشالله ازسرتقصیرات همه ماها بگذره آرزوی آمرزش برای همه بانیان وگذشت آن داریم حتی کسایی که یک شیرآب رایگان درمجلس احداث کردن برای استفاده عموم
رصا
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۲
0
9
خدا رحمت کنه سازنده رو که هم خود ایشان و هم کارگزاران ایشان همگی انسانهای، درستکار، دلسوز و فرهیخته بودن . روحشون شاد
Reza
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۲
8
4
هه بوستان آریا مهر ..... الان با حجم عظیم افغانها تو مشهد باید اسمشو گذاشت بوستان ملاعمر....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۴
ای که راست گفتی یگ ادمهای دبه ریش میان داخل پارک وحشتناک ویک پارچه روی دوش
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۲
3
2
چقدر زیبا بود اون قدیما یادش بخیر?
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۲
3
9
فکرشو بکن پارکی که ۶۰سال پیش ساخته شده هنوز جزء بهترین پارکهای ایران هست بیشتر پروژه های اون زمان چندین سال از خودش جلوتر بود
افسوس و حیف که اون دوران رفت و روزگار ایران خراب شد
علی خراسانی
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۲
1
8
بعد از مطالعه این مقاله متوجه شدم من و پارک آریامهر مشهد هم سن هستیم. برای تمام مشهدی‌ها این پارک خاطره‌انگیزه.
عای
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۲
0
8
دَمش گرم که به فکر پیشرفت وایران وایرانی بود
افسوس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۳
0
1
حیف که الان پر لات و لوت شده
ج
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۶
0
0
ای کاش هیچ وقت پا نمی گرفت؛ چون شده یکی از مکان های بزرگ فساد و فحشا و معصیت خدای متعال.
ان شاءالله به زودی آقا امام عصر عج تشریف بیارن و این مکان ها جمع بشه.
الهی آمین
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->